30 Eylül 2015 Çarşamba

Kelime Nasıl Ezberlemeli?


Kelime ezberlemek, biz de kabul ediyoruz ki, sevimsiz bir iş. Hatta ezberlemek meselesi başlı başına sevimsiz ve bizim de özellikle yabancı dil eğitiminde çok desteklemediğimiz bir durum. En başta söylemek isteriz ki, kelimeleri tecrübe ederek öğrenmek en doğrusudur!

Ama kelime ezberlemek zorunda kaldığımızda size önerebileceğimiz birkaç tüyo olacak:


  1. Kelimeleri birkaç defa dikkatlice okuduktan sonra, kendinize ufak bir test yapın. Mesela size birileri o kelimelerin anlamlarını sorsun ve siz de hata yapın (çok normal). Hata yapmak çünkü iyidir, size doğrusu söylendiği ya da siz doğrusunu gördüğünüz zaman, onu artık unutma ihtimaliniz çok daha düşük! Zaten hep hatalarımızdan öğrenmiyor muyuz?
  2. Bu işlemi birkaç defa yaptıktan sonra kendinize daha fazla yüklenmeyin. Mutlaka ara verin ve bu arada gerçekten de, ezberlemek zorunda olduğunuz kelimelere bakmayın! Mesela yemek yiyin, bir müzik açın vb.
  3. Kelimeleri liste halinde anlamsızca yazıp oradan ezberlemenin bir anlamı yok! Kelimeleri anlam bakımından gruplandırın. Gruplandırmayı istediğiniz gibi yapabilirsiniz, mesela doğa ile ilgili kelimeler vb.
  4. Ezberlemek zorunda olduğunuz kelimeleri kullanmaya çalışın. Mesela aralarından 10 tanesini rastgele seçip anlamlı bir hikaye yazmaya çalışın. Bir başka tavsiyemiz de, kelimeleri mutlaka hayatınızla ilişkilendirmeniz. Böylece çağırışım yolu ile kelime hafızanıza daha iyi oturacaktır.

Formula Lingua
www.formulalingua.com
02163638144

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder