28 Temmuz 2015 Salı

Dildeki Cinsiyet

Kadın ve erkeğin, çeşitli toplumlarda ve kültürlerde mevcut olan eşitsizlikleri ve tüm feminist söylemler bir kenarda dursun, bu iki biyolojik cinsin dildeki ayrımı üzerine hiç düşündünüz mü?  Toplumsal cinsiyet ve bunun dildeki yansımaları (kadını indirgeyen seksist küfürler, dile yerleşmiş söylemler) hakkında tartışıladursun, ‘dildeki cinsiyet’ mevzusuna toplumsal olarak değil de, bir de dilbilimsel olarak yaklaşalım!


İlk olarak sevinçle size belirtmek isteriz ki, Türkçe dilbilgisinde cinsiyet ayrımı söz konusu değildir. Dilbilgisinde, ‘genus’ olarak adlandırılan (İngilizce tabiriyle ‘Grammatical Gender’), ‘dilbilgisel cinsiyet’)  belirleyici bir özelliğe sahip olup isimlerin başına gelir. İsim öbeğinin tanımlanmasına katkıda bulur. Başka bir deyişle, isimlerin ‘cinsiyetleri’ vardır.

Dilbilgisine bir de bu gözden bakıldığında, oradaki bu cinsi ayrımların, toplumsal cinsiyet ile her hangi bir alakası olup olmadığını, insan, kendini düşünmekten alıkoyamıyor. Bu durum Babil'in bir laneti mi yoksa sadece ilginç bir tesadüf mü? Henüz bu soruya net bir cevap verilmedi ama ayrımların dilbilgisine kadar yansımış olabileceğini tek düşünenler biz değiliz elbette.

Eğer dillerdeki dilbilimsel cinsiyet ayrımına bakacak olursak, böyle bir tablo karşımıza çıkıyor:


.


Cansız nesnelere, kavramlara cinsiyet biçmek ve onları o cinsiyetle beraber algılamak, biz anadili Türkçe olanlar için tuhaf bir durum. Dilbilgisel cinsiyet durumu olan dillerden birini öğrenmeyi tecrübe etmek isterseniz, ilk kavramanız gereken şeylerden biri de bu!

'Dilinizin sınırlarını' genişlettiğiniz günler dileriz!


Formula Lingua 'Dilinizin sınırları, dünyanızın sınırlarıdır.'
02163638144
www.formulalingua.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder